torstai 3. marraskuuta 2011

tokokoe

Jekun kanssa käytiin sunnuntaina Pellossa tokokokeessa, tuomarina Päivi Lamminen.
Liikkeet meni kutakuinkin näin:

Paikallamakuu 10, tässä ei mitään ihmeempää, tuomari sanoi että 3 viimeisestä (joiden joukossa Jekku oli) koirasta yksi oli vinkunut, mutta koska hän ei ollut varma että kuka, ei voinut ketään rokottaa. Jekku ei ole koskaan vinkunut paikallamakuussa mutta mistäs sitä tietää...

Seuraaminen 9: Piste meni liian tiivistä seuraamisesta joka kuitenkin muuten oli tuomarin mielestä hyvää. Seuraamisen alussa Jekku puuskutti joka askeleella kuin olisi päästänyt suun kautta ylimäärästä höyryä ulos, oli viittä vaille ettei olisi vinkunut tai päästellyt muita ääniä. Tämä on epätyypillistä Jekulle. Lisäksi seuraamisen alussa Jekku oli virittynyt eteen-menoon,  meinasi lähteä edistämään ja oli jännittynyt ja valmiina säntäämään hallin toiseen päähän :o En oikein ymmärrä että mistä tämä eteenmeno villitys johtuu. Treeneissä Tassuvaarassa se ei ole tehnyt tätä kertaakaan pariin viikkoon, eikä me olla eteenmenoa harjoiteltukaan moneen viikkoon. Ymmärsin kun Jekku 2 viikkoa sitten hakukokeessa oli menossa eteen. Sehän kuuli kun parille annettiin eteenmeno käsky ja oli vielä itse juuri ollut paikallamakuussa (+ olin 2 viikkoa aiemmin "antanut palkaksi" eteenmenon rauhallisesta paikallamakuusta). On hirveän vaikea ymmärtää mistä se keksii että tokokokeessa ja hallissa (missä ei koskaan ole otettu eteenmenoa) tehtäisiin eteenmenoa. Saattoi se tietenkin taas yhdistää paikallamakuun tähän, vaikka siinä oli taukoa 5 koiran verran ennen kuin oli Jekun vuoro. Tai sitten se vaan oli niin kiihtynyt, että yhdisti oman tunnetilansa eteenmenoon, joka on megalomaanisen kiihdyttävää Jekun mielestä. En tiedä, perin kummallista mutta aika mielenkiintoista.

Liikkeestä maahanmeno: Seuraamisen jälkeen hörhöily jatkui kun epähuomiossa taputin Jekkua rintaan.  Rintaan taputus on joskus aikoinaan opetettu tarkoittamaan että nyt tulee eteenmeno (ikäänkuin tähän tarvisi mitään lisävinkkejä). Kun avasin suuni, Jekku lähti, mutta kun sanoin "seuraa" tuli yhtä nopeasti sivulle. Eli teki nopean pyrähdyksen niin kuin aina kun ennakoi eteen-käskyä. Palasi kuitenkin seuraamaan ja ilmeisesti tajusi ettei tässä olla eteen lähettämässä, koska meni maihin melko hyvin. Tuomari ei kommentoinut muuta kuin tuota syöksyä. Koska ei ymmärtänyt mitä koira teki, oletti että minä annoin ylimääräisen käsiavun ja otti siitä pisteitä, 7 p.

Luoksetulo: ei meinannut pysähtyä millään, hipsi monta askelta, 7 p. Pitää miettiä miten tuon pysäytyksen opettaisin. Ei se ole treeneissäkään hyvä.

Liikkeestä seisominen: otti joitakin askelia perääni, 8.5 p. Nopea seisahtuminen pitää treenata kyllä ihan uusiksi.

Nouto 8.5, meni rumasti kapulalle ja tökkäsi mua kapulalla. Ihan normi suoritus siis. Näillä kierroksilla ei voi paljoa muuta vaatia.

Kauko ohjaus 10, tämä meni ihan hyvin.

Estehyppy 9.5: sivulletulo muistaakseni vähän vajaa.

Kokonaisvaikutus 9, tuomarin sanoin: otan pisteen kun koira on niin outo !?! Yhteistyö hyvän näköistä, mutta koira tekee välillä tosi outoja juttuja (maahanmenossa erityisesti). Hah :D Olen täysin samaa mieltä. Outo koira, mutta eipähän käy elämä tylsäksi. Pisteitä kuitenkin 175 ja 1-tulos ja sij 2/6.


Tulos sinänsä oli ihan ok, mutta erityisesti kehän laidalla odottelu oli todella ahdistava kokemus. Jos Jekku 2 viikkoa sitten hakukokeen tottiksessa oli kuin enkelin ajatus, oli se sunnuntaina kuin pirun riivaama. Ennen kehään menoa ei pystynyt rauhoittumaan millään, pomppi ylös-alas vaikka oli käskyn alla. Ei kestänyt yhtään muita koiria, reagoi jopa hallin oven avaamiseen ja oli  hermona. Ihan kuin se olisi taantunut 3 vuoden takaiseen tilaan eikä tässä olisi koko kesää treenattu rauhoittumista kehän/kentän laidalle. Masensi niin, että "päätin" että Jekun tokoura saa päättyä TK2:seen ja vaihdan koiraa seuraaviin kokeisiin.

Janen kanssa varmaan keväällä käynkin voittajassa, sen verran innokas eläkeläis-tokoilija se on. Enkä nyt ehkä Jekunkaan kanssa heitä hanskoja tiskiin. Pitää vain taas ottaa opiksi. Viime viikon treenit oli aivan liian kiihdyttävät  kun palkkasin kaiken maailman vinkupalloilla. Huomasin kyllä treeneissäkin että Jekku alkoi käydä turhan korkeilla kierroksilla, mutta kun ei se treeneissä haitannut niin en ottanut asiaa turhan vakavasti. Ahdas halli (vaikkei se ahdas olekaan, mutta tilaa kuitenkin rajallisemmin kuin ulkona), paljon koiria ja hälinää sekä jännittävä ohjaaja tekee asiasta vaan sitten hieman erilaisen. Itse en  pystynyt keskittymään koeaamuna ollenkaan. Takana (ja edessä) oli stressaava työviikko ja minulla oli työasiat mielessä aamulla kun ajoin (reilua ylinopeutta, kun lähdettiin myöhässä >:( ) Pelloon. En itsekään ollut parhaassa mahdollisessa vireessä ja keskittymisentilassa mikä sekin jo vaikutti varmasti Jekkuun. Jekkua ei olisi kannattanut viedä halliin niin aikaisin odottamaan, olisi pitänyt väsyttää sitä enemmän ulkona. Mutta sehän on tietenkin tärkeintä, että kehässä Jekku pysyi kohtuullisen hyvin nahoissaan ja osassa liikkeistä keskittyi hyvinkin hyvin.

Pellon kisat oli hyvin järjestetty, palkinnot tosi kivat ja tuomari oli minun mieleeni. Tiukka, mutta ihan asiasta rokotti. Kotimatkalla poikettiin hakemassa 20 kg poronlihaa ja 10 kg luita, joten loppujen lopuksi melko kannattava reissu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti