perjantai 15. huhtikuuta 2016

14 v synttärit ja kuvamuistoja

Jane vietti 14 v synttäreitään jo yli 3 viikkoa sitten. Iloinen höppänä mummo vietti päivää reippaasti. Koska tämä aika varmasti jää Janen viimeiseksi syntymäpäiväksi, oli päivässä ripaus haikeutta ja muisteluakin. Ja piti sitten ruveta katsomaan vanhoja kuvia. Voi nyyh. Kyllä monenmoista ollaan Janen kanssa koettu.

Janen ensimmäinen vuosi:
Jane 4 viikkoa vanhana, korvat oli jo 
nousseet pystyyn (ensimmäisenä 
koko pentueesta) ja Jane oli
 helppo tunnistaa.


Jane oli jo pikkupentuna mukana maastoreissuillla. Tämä kuva on Kilpisjärveltä jossa kävimme kartoittamassa maastoaloja Sarin ja Katrin kanssa.Välillä piti pitää kunnona tauko että Jane sai ottaa nokoset. Vuonna 2002 oli ihana alkukesä. Kesäkuun toisella viikolla oli Kilpisjärvellä 20 astetta ja järvestä lähti jäät. Koko kesänä ei ollut itikoita käytännössä yhtään.

Metlan Laanilan toimipaikasta, jossa yövyimme matkalla Angeliin ja Rajajooseppiin. Vanhaan hyvään aikaan Metlalla oli mökkejä ja majoitusrakennuksia, jonne poikkeuksetta sai ottaa koiran mukaan. Laanilassa asui isännän vanha setteriuros, jonka kanssa oli kiva leikkiä.
Cesi-siskon kanssa tutkimassa
maankuoren sisältöä.
Kotitalon portailla 8-viikkoisena
Syksyllä taas maastotöissä Katrin ja Sarin kanssa
Kaldoaivissa ja Muddusjärvellä. 
Vuodet 2003-2009:
Agilitykoira Jane


Janen nuoruusvuosina harrastimme ahkerasti agility, pk-jälkeä ja -hakua. Jossain vaiheessa kiinnostuin myös pelastuskoiratoiminnasta ja treenasimme myös oikeita etsintöjä silmälläpitäen. Pääsimme viikoksi Kuopioon pelastusopiston kurssille jonka jälkeen pekotreenit jäivät.
Tajusin vähän liiankin hyvin miten haastavaa pelastuskoiratoiminta on ja keskityimme harrastelemaan pk-kokeita.  
Hakua rupesimme harrastamaan kesällä 2003 Sannan ja Anun järjestämällä hakukurssilla. Jane oli melko pidättyväinen ja arvelimme että haku olisi sille hyvä harrastus ja tilaisuus saada hyviä ihmiskokemuksia. En haaveillut kisaamisesta, mutta niinhän siinä kävi että hurahdimme tähän lajiin ja kisoihin menimme keväällä 2005. Jane oli hakukoirana aivan yliveto. Ohjaajan tunaroinnista huolimatta se suoriutui kokeissa aina hyvin ja Jane valoitui pienimmällä mahdollisella koemäärällä (5 ensimmäisestä hakukokeesta kaikista 1-tulos) syyskuussa 2007. 
Jälkikoirana Jane oli vähintään yhtä hyvä. Kisaamisen aloitimme kesällä 2004 ja vajaan  2 vuoden kuluttua Jane valioitui. Jane oli erittäin sinnikäs ja motivoitunut jäljestäjä. Se jäljesti mm täydet 170 p voittajaluokan jäljellä, joka kulki hirviporukan leirin läpi ja etsi sinnikkäästi jäljen uudelleen porotokan sotkettua sen. Janella oli niin iso moottori jälkeen, että se sulki kaiken ympärillä tapahtuvan ulkopuolelle. Haasteena oli ainoastaan keppien nostaminen kun jälki imaisi mennessään.

Keväällä 2006 laumaan liittyi Jekku ja parivaljakosta tuli parhaat ystävät
Harvinaisempaa menestystä.
Juhannusnäyttely 2006: SERT, CACIB, ROP


KVA 2006

 
Vuodet 2010-2016:
Jane eläköityi pikkuhiljaa harrastuksista vuoden 2009 jälkeen. Naama alkoi olla entistä harmaampi mutta mieli oli virkeä ja kroppa hyvässä kunnossa. 
Jane 10 v

Keväällä 2014 laumaan liittyi toinenkin musta poika JujuKilpisjärvellä syksyllä 2014


Tammikuussa 2015
Cesi-siskon kanssa kesällä 2015
 

Syksyllä 2015 Janella todettiin krooninen haimatulehdus, johon saatiin lääkkeeksi vähärasvainen ruokavalio ja haimaentsyymilisät. Sopivalla ruokavaliolla (kasvispuuro+vähärasvainen kala ja  liha, sisäelimet ja kananmunat) Janelta hävisi kaikki oireet (myös jo aiemmin ilmestynyt närästely) ja Jane on erittäin pirteä. Takapää alkaa kuitenkin olla jo heikko ja kohta on aika päästää Jane nukkumaan. 

2 kommenttia:

  1. Ihana kuvakollaasi Janen elämänpoluilta <3
    Rapsuja ikäneidolle ja hyviä vointeja :)
    -Minna ja Rilla

    VastaaPoista
  2. Kiitos <3 Teille myös hyviä vointeja! Toivottavasti kohta myös paksuja!

    VastaaPoista