lauantai 5. toukokuuta 2012

Kauden avaus

Tänä vuonna oli runsaslumisin vappu minkä ikinä olen elänyt. Mieli tekisi jo metsään kuljeskelemaan, treenaamaan ja pihalle kropsuttamaan , mutta vielä on semmoinen 60 cm lunta sulatettavana. Käytiin eilen kävelemässä Mäntyvaaran hakuradalla, eikä siellä näkynyt vielä edes pälviä. Ja ens yönä pitäisi tulla lunta oikein kunnolla lisää... Onneksi olin jättänyt 10 päivää viime vuoden lomista pitämättä  ja päästiin viime viikolla käväisemään "etelässä". Kurussa oli lumet toissa viikonloppuna jo aika vähissä ja loputkin suli viikon aikana. Oli oikein mukava kävellä vaihteeksi lumettomassa metsässä, tehdä jälkiä, esineruutuja, pikkuruutuja ja pudotella hanskaa pudonneen esineen noutoon. Koirat tykkäsivät kanssa.Vielä paluumatkalla piti pysähtyä Kuortaneella kun matkan varrelle osui niin houkutteleva kangasmetsä että se suorastaan kutsui pienen treenin tekoon. Muutama muu oli pysähtynyt Kuortaneelle golfaamaan, me pysähdyttiin kylvämään metsään legoja ja 10-senttisiä ja sen jälkeen etsimään niitä 2 koiran voimin. Huvinsa kullakin.

Jekulle tein viikon aikana useamman jäljen, 3 ihan kunnon pitkää jälkeä (400-700m) ja 3 lyhyempää, 1-2 kulman ja kepin jälkeä. Riemulla ei meinannut olla rajoja kun pääsi metsätreeneihin, joten ekat jäljet menivät vähän yli-innostuksen kourissa. Jätin suosista ruokaa (Jekun omaa kuivaruokaa) vähän rauhoittamaan mielialaa,  erityisesti jäljen alkuun  ja kulmia vahvistin myös ruualla. Lisäksi ennen jäljen ajoa tehtiin joko kunnon metsälenkki tai tein esineruutua ja pikkuruutua joista Jekku suoraan jäljelle sopivan seesteisessä mielentilassa. Hyvin meni, janaa kyllä pitää treenata, siinä sählää ja säntäilee edelleen turhan paljon. Kepit nousi aika hyvin, 2 jäljellä jäi yksi välikeppi syystä tai toisesta. Sen verran hyvä mieli näistä jäi että yritin heti saada jälkikokeeseen paikkaa, mutta 5. varasijalle jäätiin.

Esineruutuja tehtiin myös, niissä Jekku oli yhtä hyvä kuin aina. Yritin löytää kaikenlaisia jäynäpiiloja, kuoppia, pöheikköjä ja notkelmia, esineitä ihan ruudun etuosaan jne mutta näppärästi Jekku ne kaikki löysi. Jekku on kyllä omimmillaan tämmöisissä ilmavainua vaativissa hommissa, etsii ja löytää paljon tehokkammin kuin Jane. Pitää kiinnittää huomiota siihen, että Jekulla on taipumusta jättää esine ja syöksyä seuraavalle jos se saa hajun 2 esineestä peräjälkeen. Tämä tuli nytkin esiin, kun Jekku haistoi etualalla olleen esineen, mutta ei malttanut jäädä tarkentamaan sen paikkaa kun oli saanut (kenties jo ennen etualalla olevaa esinettä) hajun taaempaa. Pitää itse olla tarkkana että lähettää uudelleen alueille missä Jekku on merkannut esineen,  Jekku ei välttämättä näitä "muista". Pikkuruutuja tehtiin myös aika monta. Näissä Jane taas oli parempi. Jekulla menee välillä aikaa ennen kuin se rupeaa kunnolla haistelemaan, alku on sellaista pintapuolista skannaamista, jolla ei esine löydy paksun varvikon alla. Skannaamisen jälkeen Jekku kyllä siirtyy haistelemaan syvemmältä, mutta minuutteja tuntuu kuluvan vähän turhan paljon tossa alun pintapuolisessa työskentelyssä. Pitää keksiä keino millä sen sais etsimään tarkasti ja systemaattisesti alusta asti. Esineen tuominen Jekulla on nyt aika siistiä, joten tämäkin on ihan hyvällä mallilla. Kuopiminenkin on jäänyt ihan itsestään vähemmälle. Toivottavasti jääkin, viime kesänä oli ruudut välillä kuin aurattuja avohakkuita Jekun työskentelyn jäljiltä.

Nyt sitten odotellaan muutama viikko että kevät olisi samalla mallilla Rovaniemelläkin. Kentällä jo käytiin ja raahasin säädettävän hyppyesteen kentän kuivalle osuudelle. PK-tottiksessa pitäisi lähinnä treenata hyppyjä jotta saisi tekniikan kuntoon ja hypyt varmoiksi. Torstaina treenattiin hyppyä niin että seisoin itse esteen vieressä ja kun Jekku oli ponnistanut ilmavan hypyn, lensi pallo. Tämä tuntui toimivan ja hypyt ilman ylintä lautaa (= 85 cm) sujuivat hyvin. Tänään sitten käytiin taas hyppimässä mutta meno oli sellaista rymistelyä, että hirvitti. Pari hyppyä vähän madalletun esteen yli ja tän jälkeen metrisen hypyn yli. Ensin kolhi takajalkoja, sitten rymisi niin että meinas koko este kaatua. Kokeilin vielä yhden, vaikka itseäni hirvitti, ja tämä onnistui kohtuullisesti. Täytyy yrittää saada ensi viikolle fyssarille aikaa ja varmistaa ettei ole jumeja jotka vaikeuttaisi ponnistamista. Sitten vaan treenataan. Täytyy kyhätä kevyempi este josta rima lentää kun jalat kolhaisee, jottei Jekku rupea olemaan joka treenin jälkeen mustelmilla.

Laura H otti  torstaina kuvia, tässä on yksi näyte Jekun hypystä.  Tuossa tais takajalat kolista/ponnistaa esteestä, tämän jälkeen treenattiin pelkkää hyppyä ja  lento oli ilmavampi. Kiitos Lauralle kuvista!

Nouto sujuu 2 kg kapulallakin aika hyvin. Ainakin torstaina oli vauhtia ja asennetta.

Jane keskittyi lähinnä kyttäämään palloa ja esittelemään hyppytaitojaan kun pallo lensi. 
Lentävä mummo <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti